jump to navigation

Eve bebek geliyor> Nelere ihtiyacım var? Sterilizatör 05 Kas 2009

Posted by evaciton in Acemi anne ve babanın günlüğü, Eve bebek geliyor nelere ihtiyacım var?.
Tags: , , , , ,
trackback

Sterilizatör, bebek doğduktan sonra ortalama bir yıl kullanılıyor. Doktorların tavsiyesine göre değişiyor.

Neden sterilizasyon yapılıyor?

  1. İlk defa kullanılacak emzik, biberon ve pompa aksesuarlarının temizlenmesi ve hijyeni için
  2. Sürekli kullanılacak olan bu parçaların üzerinde kalması ihtimali olan anne sütü ve mama artıklarının iyice temizlenmesi ve böylece bakteri yuvası haline gelmemesi için

Bu konuda doğumdan önce bir arkadaşım çok güzel bir öneride bulunmuştu; “buharlı pişirici şahane bir sterilizatör olabilir”. Ben, o zaman onun bana ne demek istediğini anlamamıştım. İlerleyen zamanlarda mantığını kavradım; eğer yemeklerinizi böyle bir  alet ile pişiriyorsanız kesinlikle sterilizasyon için de kullanabilirsiniz. Malum bunların 2–3 sepetleri oluyor. Hijyen açısından sepetlerden birini sadece bu iş için ayırabilirsiniz. Ayrıca bir sterilizatör almanıza gerek kalmaz. Zira piyasada çok sayıda marka var; elbette hepsinin de bir bedeli.

Şanslıydım ki bir tanıdık bana bir sterilizatör verdi. Kullanımı da gayet basitmiş, hepsinde de genellikler iki katlı sepetler bulunuyor. Üst kata biberon emzikleri, kapakları yalancı emzik ve pompanın bazı küçük parçalarını, alt kata ise biberon, kaplar vs gibi büyük parçaları yerleştiriyorsunuz. Tencere ve buharlı pişiricide böyle bir ayrım elbette yok.

Sterilizasyon için yapmanız gerekenler;

  • Dayanıklı bir biberon fırçası satın alıyorsunuz (çeşitli markalar var). Bunun dışına emzik için ayrıca daha ufak fırçalar var ancak ben pek gerek duymadım.
  • Bir tane saf sabun satın alıyorsunuz (biz Hacı Şakir kullanıyoruz)
  • Emzikleri, biberonları varsa süt pompasının aksesuarlarını sabun ve fırça ile iyice sabunluyorsunuz,
  • İyice duruluyorsunuz, eğer mümkün ise sıcak su ile durulamanızı tavsiye ederim, beyaz sabun kolay durulanmayabiliyor.
  • Durulanmış malzemeleri tercihinize göre
    • Sterilizatöre veya
    • Buharlı pişiriciye veya
    • Malzemeleri alacak büyüklükte bir tencereye yerleştiriyorsunuz
  • Yerleştirdikten sonra içme suyunu ekliyorsunuz
  • Bitmesini beklerken ne isterseniz onu yapıyorsunuz 🙂
  • Ardından sterilize ettiğiniz malzemelerin steril kalacağı şekilde ağzı açık kalmayacak ve ve üzerini örtebileceğiniz biçimde bir bez veya bir kap buluyorsunuz, böylece, malzemeler bir dahaki kullanıma kadar toz almadan hijyen kalabiliyor.
  • Sterilizatörün temizliğine gelince bana veren tanıdık sirke veya limon ile bir kere boş olarak çalıştırmamı önermişti. Bunun dışında bir mağazada geçenlerde bunun için özel bir şey gördüm. Tercih kullanıcıya aittir. 🙂

Önemli Notlar;

  1. Sterilizatör Kapasitesi; Sterilizatörü seçerken içine aynı anda kaç biberon, emzik, ve süt pompası aksesuarı alabildiğine dikkat edin.  Bazı markaların kapasitesi ya düşük kalıyor ya da ancak sadece aynı marka biberonları alabiliyor. Tencerenizin büyük ise veya buharlı pişiriciniz varsa bu tip sıkıntılar neredeyse yok gibi.
  2. Su Kullanımı; Sterlizatör veya Buharlı pişiricinin Tencereye göre en önemli avantajı su kullanımı; tencereyi tamamen doldurmanız gerekirken, diğerlerine kendi ölçekleri kadar (ortalama 1–2 çay bardağı) içme suyu koymanız yetiyor. Bu da gereksiz su kullanımını önlemek demek.
  3. Sterilizasyon süresi; Markasına bağlı değişmekle birlikte sterilizasyon ortalama 10 dakikada tamamlanıyor. Buharlı pişiricide süreyi siz seçiyorsunuz. Tencerede ise kaynama süresine bağlı.
  4. Sterilize edilmiş malzemelerin steril kalma süresi; teknik özelliklerinde bunlar belirtiliyor; örneğin “sterilize edilen malzemeler aletin kapağı açılana steril kalır” ya da “sterilize edilmiş malzemeler X saat kadar steril kalır” gibi. Ben sterilizasyondan sonra gereçlerin steril kalması için ağızları açık kalmayacak şekilde bir bezin üstünde ya da kapalı bir kapta tutuyordum.
  5. Sterilzatörün temizliği; Haftada en az 1 kere temizlenmesi tavsiye ediliyor.
  6. Bir arkadaşım malzemeleri tencerede kaynatma opsiyonunu kullanarak, malzemeleri suyla birlikte kaynatmak yerine, aşırı sterilizasyondan dolayı bebeğin mikroplarla hiç tanışmaması olasılığına karşı, iyice kaynamış suya batırıp çıkartmayı tercih ettiğini belirtmişti. Bu da bir düşünce ama benim tarzım değil. Bebek mikropla tanışacak, ama bu safhada değil 🙂 Sterilizasyonda önemli olan ağırlıklı olarak mikrop süt artıklarının bakteri üretme olasılığını yok etmek.
Reklamlar

Yorumlar»

No comments yet — be the first.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

w

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: